Experții unei firme de gestionare a activelor au calculat că dividendele plătite de companiile din întreaga lume au scăzut cu 22% în al doilea trimestru al acestui an, acționarii pierzând nu mai puțin de 108,1 miliarde dolari.
Un declin mai accentuat a fost înregistrat la nivelul blocului comunitar european (UE27) și Marii Britanii, conform AFP, ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 care a afectat puternic companiile, potrivit rezultatelor uni studiu realizat de firma de gestionare a activelor Janus Henderson Investors.
Statisticile companiei citate spun că dividendele totale plătite de companii în trimestrul al doilea au s-a situat la nivelul a 382,2 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai slab trimestru aprilie-iunie după 2012.
Calculele specialiștilor spun că un sfert dintre companiile care erau aşteptate să plătească dividende în al doilea trimestru şi-au redus plăţile, iar o jumătate dintre companiile din acest grup pur şi simplu au anulat complet plata dividendelor.
Analiștii citați mărturisesc că acest an este pe cale să devină „cel mai prost an de după criza financiară mondială”. Ei vorbesc de o degringoladă care nu a mai fost întâlnită de la lansarea raportul din 2009, de altfel primul de acest gen al sursei amintite anterior.
Ca urmare a restricţiilor de călătorie şi a izolărilor care au afectat arii importante de pe mapamond în al doilea trimestru al anului, dividendele au scăzut în toate regiunile în această perioadă, cu excepţia Americii de Nord, iar aici factorul decisiv fiind rezistenţa companiilor canadiene.
Scăderea dividendelor a afectat cel mai mult Europa şi Marea Britanie, unde plăţile s-au redus cu 45% respectiv 54%. Pe de altă parte, companiile canadiene, elveţiene şi japoneze au redus cel mai puţin dividendele plătite.
Fără surpriză, sectoarele cele mai afectate de criză sunt şi cele care au tăiat cel mai mult dividendelor, în special cel al financiar şi cel al consumului ciclic. În sens invers, companiile din sănătate şi comunicaţii au reuşit să îşi menţină dividendele.
Pentru anul în curs, compania citată anterior se aşteaptă la o scădere de 17% până la 23% a dividendelor mondiale, care ar urma să reprezinte totuşi o sumă cuprinsă între 1.100 şi 1.180 de miliarde de dolari.
Începând din 2009, Janus Henderson Investors analizează dividendele plătite de 1.200 cele mai mari companii ale lumii după capitalizarea bursieră.